Mandlová mouka jako prevence proti osteoporóze a rakovině tlustého střeva

Mandle jsou velmi výživné a chutné a vyrábí se z nich mimo jiné i marcipánové cukrovinky, ale mohou být zdrojem pro výrobu mandlové mouky. Proč ji do svého jídelníčku zařadit?

mandle v košíku

Bezlepkové potraviny

Obilný lepek je alergen, to je všeobecně známo, ale mnozí lidé již neví, že lepek škodí hlavně tam, kde schází dostatek vlákniny. Konzumací klasických bílých rohlíků a baget, ale i obyčejného žitného chleba, který není celozrnný, si můžeme přivodit i vážné zdravotní potíže. Mandlová mouka https://www.nakliceno.cz/mandlova-mouka/ lepek vůbec neobsahuje a navíc je v ní tolik vlákniny, aby to podpořilo trávení, střevní peristaltiku a pravidelné vyprazdňování. Nezapomínejme, že jsou Češi (i Moravané a Slezané) stále na předních místech ve výskytu rakoviny tlustého střeva. K přirozeně bezlepkovým moukám řadíme i kokosovou, pohankovou, jáhlovou, kukuřičnou a rýžovou.

Obrovská výživová hodnota

Mandlová mouka se vyrábí prostým způsobem, pouhým mletím zralých plodů mandlovníku. Je to svým způsobem velmi koncentrovaný zdroj živin, kupříkladu pouhých 100 gramů je vyrobeno z více než padesáti mandlí. Vyplatí se ji tedy spíše přidávat k obilným moukám při přípravě zdravých zákusků a dortů. Mějte však na paměti, že zdravotní přínos lze očekávat vždy u mouky celozrnné, nikoli bílé – vymleté a zbavené minerálních prvků, které se nachází hlavně v povrchové vrstvě obilného zrna.

semena mandlí

Zaměříme-li se na obsah živin mandlové mouky, ten odpovídá složení mandlového plodu. Především velmi mnoho vitamínu E, vitamín K1, téměř celý komplex vitamínů B. Mandle jsou také významným zdrojem hořčíku, podobně jako všechny druhy ořechů, a tohoto prvku je v současné stravě bohužel stabilní deficit. Nedostatek hořčíku bychom neměli podceňovat, stojí totiž za většinou civilizačních chorob a bývá bohužel jejich hlavním spouštěčem. Má značný vliv na prevenci proti vysokému krevnímu tlaku, infarktům, mozkovým cévním příhodám a působí preventivně i proti překyselení, dně, osteoporóze, diabetu, artróze, kazivosti zubů, ekzémům a alergiím.